Συχνές ερωτήσεις

Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;


Η συχνότητα επίσκεψης στον οδοντίατρο ποικίλει κατά περίπτωση. Γενικά συστήνεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες ακόμη κι αν δεν νιώθουμε κάποια ενόχληση, ώστε να γίνεται έλεγχος στα δόντια και τα ούλα και να αποφεύγονται έγκαιρα οι τυχόν βλάβες.

Πώς θεραπεύεται η ουλίτιδα;


Η ουλίτιδα μπορεί να θεραπευτεί με τον καθαρισμό των δοντιών σε συνδυασμό με την καθημερινή τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής όπως αυτοί υποδεικνύονται από τον οδοντίατρο.

Τα δόντια μου έχουν αλλάξει χρώμα. Από που οφείλεται;


• Διατροφικές συνήθειες όπως καφές, τσάι, κόκκινο κρασί, ποτά, διάφορα μπαχαρικά, κτλ.
• Κάπνισμα
• Ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια
• Τραύμα δοντιών
• Μακροχρόνια χρήση στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα χλωρεξιδίνης.
• Ηλικία

Tι είναι καλύτερο; Οι όψεις ρητίνης ή οι όψεις πορσελάνης;


Οι όψεις αποτελούν επέμβαση Αισθητικής Οδοντιατρικής κατά την οποία τροποποιείται η επιφάνεια, και μόνο, των δοντιών έτσι ώστε να βελτιωθεί το σχήμα ή/και το χρώμα τους. Υπάρχουν δύο ειδών όψεις. Στην μία περίπτωση είναι οι όψεις ρητίνης, οι οποίες μπορούν να γίνουν άμεσα στο ιατρείο με τη βοήθεια φωτοπολυμεριζόμενων υλικών τα οποία συγγκολλά ο οδοντίατρος στο δόντι για να το διαμορφώσει ανάλογα. Στην άλλη περίπτωση η διαδικασία γίνεται έμμεσα με τη χρήση λεπτών σαν φλούδα όψεων πορσελάνης που φτιάχνονται στο εργαστήριο και στη συνέχεια συγκολλούνται στα δόντια. Είναι δύο διαφορετικοί μέθοδοι που μπορούν όμως να αλλάξουν ριζικά ένα χαμόγελο. Οι όψεις ρητίνης είναι μια συντηρητική και άμεση μέθοδος με χαμηλότερο κόστος. Το αποτέλεσμα διατηρείται για αρκετό καιρό αλλά χρειάζεται πιο προσεχτική συντήρηση. Οι όψεις πορσελάνης χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο στην κατασκευή τους διότι προϋποθέτουν την κατασκευή τους στο εργαστηρίου. Για αυτό το λόγο είναι και το κόστος τους ψηλότερο. Το αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια.

ritini-porselani.jpg

Η λεύκανση διαρκεί για πάντα;


Η λεύκανση είναι μια διαδικασία, η οποία για να παρουσιάσει σταθερό αποτέλεσμα προϋποθέτει τακτική συντήρηση. Με το πέρας της αρχικής θεραπείας το επιθυμητό αποτέλεσμα τείνει να διατηρηθεί για ορισμένους μήνες αλλά ακολούθως χρειάζεται να γίνει μιας μικρότερης διάρκειας εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα. Η συχνότητα των επαναλήψεων και ο χρόνος διατήρησης του αποτελέσματος εξαρτάται από τις διατροφικές και κοινωνικές συνήθειες (κάπνισμα, ελλιπής στοματική υγιεινή, κατανάλωση τροφών και ροφημάτων με χρωστικές). Η επαναληπτική δόση συνήθως γίνεται 2-3 φορές το χρόνο μετά από ένα συνηθισμένο καθαρισμό και το κόστος είναι πολύ μικρό.

lefkansi.jpg

Η λεύκανση καταστρέφει τα δόντια;


Η λεύκανση όταν γίνει υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις είναι μία απόλυτα ασφαλής μέθοδος. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται χωρίς την σύσταση του οδοντιάτρου συνήθως ταλαιπωρούν και απογοητεύουν. Προτού ξεκινήσει η λεύκανση των δοντιών θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί ένας πλήρης οδοντιατρικός έλεγχος, να γίνει καθαρισμός και να αποκατασταθεί η υγεία του στόματος. Το οδοντιατρικό λευκαντικό gel που εφαρμόζεται στα δόντια είναι ήπιας δράσεως, δεν βλάπτει το δόντι αλλά επιδρά και διασπά τις ενδότερες χρωστικές. Ο οδοντίατρος σε συνεργασία με τον ασθενή κρίνουν πότε η διαδικασία της λεύκανσης έχει φτάσει στο τέλος της και πότε χρειάζεται επανάληψη. Έτσι εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της μεθόδου παράλληλα με την ασφάλεια της εφαρμογής της.

Χρειάζεται να αλλάξω τα σφραγίσματά μου όταν τελειώσω την λεύκανση;


Με την λεύκανση επιδρούμε μόνο στο χρώμα των φυσικών δοντιών και όχι στο χρώμα των στεφάνων και των σφραγισμάτων. Όταν τελειώσει η διαδικασία της λεύκανσης πιθανό να χρειάζεται να αλλαχτούν κάποια παλιά σφραγίσματα έτσι ώστε να εναρμονίζονται με το νέο λευκό χρώμα. Για αυτόν τον λόγο συνίσταται η λεύκανση να προηγείται των σφραγισμάτων.

Έχω ακούσει ότι η λεύκανση πονάει. Είναι αλήθεια;


Κατά την διάρκεια της διαδικασίας της λεύκανση μπορεί ο ασθενής να νιώσει τα δόντια του πιο ευαίσθητα. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα δόντια είναι εκ φύσεως τους πιο ευαίσθητα δόντια. Έτσι υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα ο ασθενής να αισθανθεί ευαισθησία κατά τη διάρκεια της λεύκανσης η οποία είναι παροδική και εξαφανίζεται με το πέρας της θεραπείας. Στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει ευαισθησία, τότε υπάρχει ειδικό gel το οποίο μπορεί να τοποθετήσει στο δισκάριο λεύκανσης και να το εφαρμόσει στο στόμα. Το gel αυτό μειώνει αποτελεσματικά τις ευαισθησίες των δοντιών. Επίσης τα σύγχρονα υλικά λεύκανσης έχουν ενσωματωμένους παράγοντες που μειώνουν την πιθανότητα ευαισθησίας στο ελάχιστο.

Μου λείπει ένα δόντι αλλά δεν θέλω να τροχίσω τα διπλανά δόντια για να βάλω γέφυρα. Τι μπορώ να κάνω;


Υπάρχουν λύσεις για να αποκατασταθεί η απώλεια ενός δοντιού χωρίς να επηρεαστούν τα διπλανά δόντια. Στις περιοχές εκείνες όπου ενδείκνυται, μια αρκετά αποτελεσματική κι αξιόπιστη επιλογή είναι η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος. Μια άλλη επιλογή είναι η τοποθέτηση μιας γέφυρας (Maryland) που στηρίζεται στα διπλανά δόντια με μικρά αυτάκια. Η τοποθέτηση μιας γέφυρας Μaryland είναι μια συντηρητική θεραπεία και δεν απαιτεί τροχισμό των παρακείμενων δοντιών. Σε αρκετές περιπτώσεις η γέφυρα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα στάδιο πριν τη τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Έχω ένα δόντι που είναι απονευρωμένο και έχει μαυρίσει. Μπορώ να κάνω κάτι χωρίς να βάλω θήκη;


Συνήθως τα νεκρά δόντια σκουραίνουν με την πάροδο του χρόνου και εμφανίζουν μια αντιαισθητική γκρίζα απόχρωση. Η λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι η εσωτερική λεύκανση. Η εσωτερική λεύκανση είναι μια διαδικασία που μοιάζει με την κοινή λεύκανση και εφαρμόζεται μόνο σε δόντια που είναι ενδοδοντικά θεραπευμένα. Ο οδοντίατρός αφαίρει το παλαιό σφράγισμα και ένα μέρος από το υλικό της απονεύρωσης έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για το λευκαντικό υλικό. Με τα ίδια δισκάρια της εξωτερικής λεύκανσης ο ασθενής τοποθετεί το λευκαντικό gel σε όλες τις επιφάνειες του δισκάριο. Με αυτό τον τρόπο το λευκαντικό gel εισχωρεί στο εσωτερικό του δοντιού και το αποτέλεσμα είναι εμφανές. Με το πέρας της εσωτερικής λεύκανσης ο οδοντίατρος σφραγίζει και πάλι το δόντι. Η διαδικασία αυτή διαρκεί για 2-4 μέρες και ο ασθενής πρέπει κατά διαστήματα μέσα στην διάρκεια της ημέρα να τοποθετεί το λευκαντικό gel. Η εσωτερική λεύκανση μπορεί να συνδυαστεί με εξωτερική λεύκανση, με μεγάλη επιτυχία.