Προληπτική Οδοντιατρική

  • Πρόληψη στους ενήλικες

Στόχος της Προληπτικής Οδοντιατρικής είναι αφενός η διατήρηση της στοματικής υγείας προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση τερηδονικών κοιλοτήτων και νόσων του περιοδοντίου. Αφετέρου, οι τακτικές επανεξετάσεις στα πλαίσια της Προληπτικής Οδοντιατρικής συμβάλλουν καίρια στην έγκαιρη διάγνωση κι αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών αλλοιώσεων του βλεννογόνου του στόματος και κυρίως κακοήθων βλαβών. Το Οδοντιατρικό Κέντρο ‘’Άγιος Πορφύριος’’ εφαρμόζει σύστημα χρονιαίου, εξαμηνιαίου ή και τριμηνιαίου επανελέγχου αναλόγως των εξατομικευμένων αναγκών του κάθε ασθενούς.

  • Πρόληψη στα παιδιά

Η οδοντιατρική πρόληψη στα παιδιά στοχεύει στην αποφυγή εμφάνισης τερηδόνας σε νεογιλά και μόνιμα δόντια, καθώς και στην αποφυγή εμφάνισης ουλίτιδας. Επίσης κατά την παιδική ηλικία ιδιαίτερα σημαντική είναι και η έγκαιρη διάγνωση συγκλεισιακών διαταραχών καθώς κι η έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας εκεί όπου ενδείκνυται.

Στο οδοντιατρικό μας κέντρο εφαρμόζονται διάφορα μέσα πρόληψης στα παιδιά όπως φθοριώσεις, προληπτικά σφραγίσματα (sealants) καθώς και οδηγίες στοματικής υγιεινής.

  • Φθορίωση

Φθορίωση είναι η άμεση τοποθέτηση φθορίου στα δόντια από τον οδοντίατρο. Το φθόριο εναποτίθεται στην αδαμαντίνη των δοντιών και την κάνει πιο ανθεκτική στα οξέα των μικροβίων του στόματος. Με αυτό τον τρόπο το φθόριο προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα. Η μέθοδος φθορίωσης στο οδοντιατρείο είναι απόλυτα ασφαλής και συστήνεται δυο φορές το χρόνο για παιδιά μέχρι και 12-13 χρονών.

  • Προληπτικά σφραγίσματα (sealants)

Τα προληπτικά σφραγίσματα γίνονται συνήθως στους πρώτους μόνιμους γομφίους (στην ηλικία περίπου των έξι ετών) για να προστατεύονται αυτά τα σημαντικά δόντια με ένα λεπτό στρώμα σύνθετης ρητίνης (λευκό σφράγισμα). Το στρώμα αυτό καλύπτει τις αύλακες του δοντιού, δηλαδή τις επιφάνειες που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τερηδόνα.